Magnus Stridsberg © 2010 • Epost • Blogg

ARENA DI KULLADALS DRESSINGSSIDA

INDEX      HISTORIA          VIN TILL MAT            

RÖDA VINER      VITA VINER      MOUSSERANDE VINER           FISK   KÖTT  PASTA   DRESSING   SVAMP   SOPPOR           

Olika goda dressingar till lite av varje

Avokado dipp

1 mogen avokado

1 msk finhackad lök

1 krm salt

2 tsk pressad citron

1/2 grön finthackad paprika

(1/2 - 1 dl gräddfil)

Klyv avokadon och tag bort kärnan. Gröp ur fruktköttet med en sked och mosa det med en gaffel i en skål. Blanda det med lök, salt, pressad citron och det fint hackade paprikan. Servera pastan som pålägg på kex eller rostat bröd.

Som dipsås gör pastan som ovan men blanda med 1/2 - 1 dl gräddfil.

Kryddig mangodip

3/4 dl majonnäs

3/4 dl naturell yoghurt eller creme fraiche

2 msk Mango chutney Bengal Hot

Blanda väl och servera till exempelvis köttbullar.

Tapenade

300 g svarta urkärnade oliver

3 sardellfiléer

2 tsk kapris

1 vitlöksklyfta

1 1/2 msk pressad citron

2 msk olivolja

1 msk färsk basilika

svartpeppar

Krossa vitlöken och skär basilikan i fina strimlor. Blanda sedan alla ingredienser i en matberedare och kör till en slät pasta.

Förvara den svalt, så klarar den sig garanterat minst 2 veckor. Innan servering ta fram tapenaden och servera den rumsvarmt.

Fransk dressing

6 msk olivolja

2 msk  rödvins vinäger

1-2 tsk ljus fransk senap

1/2 tsk salt

1 krm peppar

Blanda vinäger, peppar och olja. Klicka i senapen, vispa ordentligt och blanda dressingen med salladen.

Aioli

2 äggulor

5 krossade vitlöksklyftor

1 krm salt

2 dl solivolja

1 tsk nypressad citron

1-2 tsk vatten

Limesås

Blanda äggulorna, vitlök och salt. Tillsätt olivoljan, först droppvis, sedan sakta i en tunn stråle samtidigt som du vispar kraftfullt. Tillsätt citronsaften och vattnet medan du ännu vispar. Låt aiolin stå över natten.

2 dl matlagningsgrädde

rivet skal och pressad saft av 1 lime

1 msk honung

salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser till såsen. Gott till lax, skaldjur och kycklingsallad.

Senapsdressing

3 msk vinäger

4 msk fransk senap

1 krm salt

2 1/2 dl rumstemperad olja

Rör ihop vinäger, senap och salt. Vispa ner oljan så att såsen blir tjock.