ARENA DI KULLADAL

 RÖDA VINER

Rött vin är vin som vid tillverkningen fått en klar- eller mörkröd färg från druvskalen från blå vindruvor, även om en viss andel gröna druvor undantagsvis kan förekomma i framställningen av en del röda viner. Detta möjliggörs genom att rött vin, till skillnad från vitt vin, pressas först efter att druvmusten fått jäsa klart, vilket gör att de alkohollösliga färgämnena hunnit lakas ut i vinet. Denna process kallas för maceration och pågår normalt under omkring en veckas tid. Om skalmassan får macerera med under en mycket kort tid fås istället rosévin. På grund av att skalmassan, som även innehåller druvkärnor och stjälkar, får macerera med musten i ett antal dagars tid lakas även smakämen och tanniner (garvsyra) ur. Detta förklarar varför röda viner generellt har en kraftigare och strävare smak än vita viner. Denna smakprofil, strävare och kraftigare, förklarar varför röda och vita viner vanligen kombineras med olika typer av mat. Att rött till kött och vitt till fisken kan var en liten väledning av att använda vin till mat ,men är inte en fast regel.Arena har drukit många finna röda viner till fisk och tvärt om. Men en annan liten regel/råd som kan gälla vid kombination mat/vin är att dricka landets vin om masn väljer ett speciellt recet, tex. Italienska recept  och italienska viner.Det finns lite andra  regler/råd  som  man kan följa såsom att  sött till sött och surt till surt men inte beska till beska.

Sötman i maten kan"hitta" sötman i vinet. Sötman i vinet förstärks inte av sötma i maten utan neutraliseras, eller "kvittas". Resultatet är att vinets andra egenskaper framhävs. Samma sak gäller för surt, men alltså inte besk och kryddstark mat. Vi har för det mesta öl till kryddstarka rätter, men kan ibland när vi ärr riktigt sugna på röd vin även dricka detta till kryddstarkt. Det finns vattenglas att ta till om det blir för starkt och man slår av på smaksinnet lite men vadå? Vita viner är många gånger syrliga och söta på samma gång. Röda viner kan vara syrliga och sträva på samma gång. Det är mycket  beroende på druvan, klimatet och hur vinet är framställt i vinkällaren. Titta på texterna när ni är på Systembolaget och kolla också  karaktären på vinerna  

Magnus Stridsberg © 2010 • Privacy Policy • Terms of Use